Samenspel van empirisch en technologisch onderzoek

In zijn praktijk in Pittem hecht Koen Rogge heel veel belang aan grondig onderzoek. Dankzij zijn kennis en ervaring kan hij uit het zintuiglijk onderzoek al heel veel informatie halen over de toestand van het dier. Luisteren naar het verhaal van het baasje, zien, voelen, ruiken, palperen en ausculteren.

Dat empirisch onderzoek wordt aangevuld met hoogstaand technologisch onderzoek met apparatuur van topkwaliteit. Zowel de echografietoestellen als de digitale RX bieden een enorme meerwaarde om de juiste diagnose te stellen.

Koen Rogge

Wist je dat…problemen met de huid of vacht ook het gevolg kunnen zijn van een voedselallergie of abnormaal eetgedrag?

Zintuiglijk onderzoek

Het onderzoek start eigenlijk al in de wachtzaal. We zien op de camerabeelden hoe het dier zich gedraagt, hoe het stapt, of het bloedt of onrustig is,… Dit geeft al waardevolle informatie, want van zodra de dierenarts in het gezichtsveld komt, schiet de adrenaline van de viervoeter sowieso de hoogte in. In de onderzoekskamer zetten we de waarnemingen verder en hierin spelen de ervaring en expertise een grote rol. Diens houding, geluiden, geur, kleur ,… dragen allemaal bij om de toestand van het dier in kaart te brengen.

Echografie

De echografie is een uitstekend instrument om na te gaan of er inwendige problemen, afwijkingen of veranderingen zijn, en zoja, welke. Het staat ons in staat om een correcte diagnose te stellen bij ziekte, maar we gebruiken het evenzeer bij zwangerschaps- of prostaatonderzoek, of analyse van oogbol, schildklier, bloedvaten, hart, pezen of ingewanden in de buikholte.

Voor een echografie is er meestal geen verdoving nodig, wat het bijzonder makkelijk maakt om te gebruiken.
Wij beschikken over twee toestellen en verschillende sonden.

Konijn

Endoscopie

Bij endoscopie voeren we een kijkonderzoek uit met behulp van glasvezel en een kleine camera. Zo kunnen we de slokdarm, maag en darmen bekijken, maar ook de longen en luchtwegen. Endoscopie is handig om weefselstalen nemen of een vreemd voorwerp uit het lichaam verwijderen.

Omdat dit onderzoek onder volledige verdoving wordt uitgevoerd, moet uw huisdier nuchter zijn. Meestal ondervindt het dier weinig hinder van en blijft het bij een dagopname.

Radiologie

Dankzij onze hoogtechnologische digitale RX krijgen we via foto’s een goed beeld van de beenderen en gewrichten maar evengoed ook van de organen.

Digitale RX wordt gebruikt bij breuken, ontstekingen, oor- en tandproblemen en om afwijkingen na te gaan aan luchtwegen, hart en buikorganen. Ook kunnen we de ligging en vorm/grootte van de organen in de buikholte in detail bekijken.

Twijfelt u over de gezondheidstoestand van uw dier, contacteer ons. Dankzij ons hoogtechnologisch onderzoeksmateriaal kunnen we snel de correcte diagnose stellen.